HOME  
Povijest otoka Paga

Otok Pag u cjelini te njegov povijesni tok seže u 11 stoljeće. Tragovi ranog neolitika, tragovi mediteranske kulture naroda koji su "došli sa mora", rimski ostaci velikog opsega, rani slavenski ostaci, srednji vijek otoka, posebno Cissa i stari Pag samo su neka obilježja ovog prekrasnog i povijesno bogatog otoka.

Na sjeverozapadnom dijelu uvale otoka, duge
15 km, nalaze se ruševine rimskog naselja,

najvjerojatnije utvrđenog rimskog grada koji se spominje pod imenom Cissa (danas Caska). Nazivali su ga još i Kissa, Gissa, Chissa, Insula Paganorum i Pagus ante Gissa appellata.
Vidljivi su također tragovi svih naroda koji su ovdje živjeli. Pojedini lokalni nazivi kao Lun, Maun, Škrda ilirskog su podrijetla. Stari nazivi su latinizirani i prilagođeni: Barbati, latinski barbatus = obrastao, pošumljen; Pag, latinski pagus = selo; Novalja od navalia = škver, luka ili od novalis = krčevina, zemlja na ugaru. No najveći broj naziva naselja, kao i općenito zemljopisnih pojmova, slavenskog je podrijetla te već i sami nazivi dokazuju da su Hrvati naselili otok Pag vrlo rano. Međutim, sačuvali su se i drugi nazivi. Pag je za Grčke dominacije na Jadranu pripadao grupi otoka pod nazivom Mentorides. Mentori su bili ilirsko pleme na susjednom Velebitu. U ranom srednjem vijeku imamo ga pod nazivom Insula Novalia (otok Novalja), insula Loni (otok Lun).
Vremenom, kako Cissa postaje pravim središtem otoka, i za Rimljana i u toku srednjeg vijeka, sve do trinaestog stoljeća, otok se dugo imenuje imenom Cissa (Kisa). Od starog ilirskog, zatim rimskog i srednjovjekovnog centra Cisse ostale su do danas uglavnom ruševine pod zemljom. Legenda i neki arheološki nalazi daju naslutiti da je grad bio podosta velik, da je više puta rušen, te da je djelomično potonuo u potresu 361. godine.
Stara Novalja i današnja Novalja nikle su kao "vanjske luke" Cisse, jer je sama teže pristupačna te joj je trebala spona sa otvorenim morem.
Stanovništvo mediteranske kulture, sredinom 2. tisućljeća u neolitu stapa se s novim doseljenicima, ilirskim Liburnima. Povijest ih bilježi kao stočare, ratare, poznate pomorce i gusare. Na nekoliko mjesta na otoku, nađeni su njihovi ostaci iz starijeg željeznog doba.
Liburni na otocima dijele sudbinu svojih kopnenih susjeda i u 1. stoljeću n.e. i poslije dugotrajnih borbi s Rimljanima, pokoravaju se rimskom gospodarstvu.

U Novalji već u 5. stoljeću nailazimo na tragove starokršćanskih spomenika, triju bazilika, kamenog sarkofaga, menzi i dr. Na ostacima urbane bazilike, te pronađenim grobnim fragmentima u Novalji. Postavljena je teza da je već u 4. stoljeću postojala biskupija.
Na području današnje Novalje, koja je u povijesti imala oblik castruma - utvrđenja. Otkrivena je bazilika sa djelomično sačuvanim podnim mozaikom. Nadaleko od nje iskopan je moćnik koji se datira u kraj 4. stoljeća. Još jedna slična crkvica bazilikalnog oblika s polukružnom apsidom otkriva se na tzv. Vrtiću, druga u Gaju, a nekoliko manjih ostavilo je jedva prepoznatljive tragove uz samu Novalju.

Ostaci kamenog namještaja i ukrasa navedenih crkvica nalaze se na više mjesta po otoku, te također u muzeju u Novalji i malom lapidariju pod nazivom "Stomorica".

Našavši se između dviju komuna koje su u to vrijeme jačale svoje pozicije – Pag je, kasneći u svom osamostaljivanju postajao žrtva i susjedne komune otoka Raba i još jačeg susjeda, Zadra, koji je težio da postane republika. Pag, prisiljen da se održi između Raba i Zadra, te zbog čestih nesporazuma s vladarima, koristi se pisanim povlasticama, obećanjima te pristupanju Veneciji kao boljem partneru protiv Zadra.
Pomoću križara (1202 – 1244) Venecija zauzima i ruši Zadar. Nakon povlačenja križara, Zadar napada Pag, opljačka ga i toliko poruši već opustošenu Cissu da se više nije nikada oporavila.

Pag je kroz povijest pretrpio mnoge nedaće, od Napoleonove opsade (1806.godine), prvi svjetski rat, talijansku okupaciju, glad i neimaštinu, drugi svjetski rat…

Poslijeratni razvitak otoka Paga bio je otežan zbog nerazvijenih kapaciteta iz prošlosti. Prije svega trebalo je izgraditi porušene kuće, ceste itd. Odmah su se na početku pokazali nedostaci infrastrukture: voda, ceste, elektrifikacija.
Nedostatak vode osobito se teško održavao u Novalji koja je svoje najveće napore i nade ulagala u turizam. Novalja pamti svoj mali vodovod još iz 1912. godine, kada je preko rimskog vodovoda voda stizala pomoću vjetrenjača.
Čitav se otok Pag orijentirao na podmorski vodovod koji polazi iz izvora Bačvice na Velebitu. Godine 1982. voda je odavde stigla do Novalje i riješila je najveće brige.

Do danas su se sva naselja neizmjerno povećala i osigurala sebi dobre turističke sezone.

Ljepote otoka Paga, navodno još 1925. godine otkrili su turisti iz Češke i Poljske te je već tada zabilježeno da je Pag ostvario 6580 noćenja, a već tridesetih godina i Pag i Novalja proglašeni su turističkim mjestima od sušačkog Turističkog saveza.

povratak na prethodnu stranicu

NOVALJA
Ljetujte u Novalji i upoznajte njene ulice, plaže, povijest i kulturu...
PAG
Srednjevjekovni grad 15. st
stare zidine, solana, prekrasne panorame...
STARA NOVALJA
Neobično malo mjesto koje se pruža 5 km u dužinu s prekrasnim plažama...
GAJAC
Relativno novo naselje, obilje apartmana, mnogo parkinga, 3km od Novalje
CASKA
Prekrasna uvala s vrlo lijepom plažom ispred koje se stire potonuli Rimski grad
VIDALIĆI
Malo mjesto izdvojeno od buke i gužve, idealno za odmor u punom smislu
ZUBOVIĆI
Kao i u Vidalićima mirno i izdvojeno. S visokih litica pruža se divna panorama
METAJNA
Mala uvala, blizina izuzetno lijepe plaže Ručica, stjene pogodne za sportsko penjanje
SVETI DUH
Vrlo lijepi kamp u netaknutoj prirodi otoka Paga
ŠIMUNI
Kamp s malim bungalovima, ACI marina zaklonjena od svih vjetrova
POTOČNICA
Mala uvala s prekrasnom pješčanom plažom - Kukurina
JAKIŠNICA
Lijepa uvala, zaštićeni brodovi na vezu, raštrkane kuće - idealno za miran odmor
KUSTIĆI
Prekrasno malo mjesto sa velikom ponudom privatnog smještaja. Puno malih plaža
MANDRE
Pogled na otoke i otvoreno more, male plažice, obilje privatnog smještaja
POVLJANA
Proteže se preko dvije uvale, okrenuta prema otvorenom moru, mnoštvo plaža...
VLAŠIĆI
Okruženi mnogim vinogradima uz more se prostiru vrlo lijepom uvalom pješčanih plaža...
   
© DENONA.net All rights reserved